lördag 21 maj 2016

Den kallaste flickan i Coldtown

Författare: Holly Black

Tana har varit på en spritindränkt solnedgångsfest och vaknar i ett badkar med vaga minnen av natten som gått. Hon går genom det tysta huset där eftermiddagssolen redan lyser genom fönstren med en krypande känsla av att något är fel. Och det är det. Huset har blivit utsatt för en brutal massaker, en vampyrattack av sällan skådat slag, där hon till synes är den enda överlevande. Men när hon går till sovrummet för att hitta sina bilnycklar upptäcker hon att så inte är fallet. Där inne finns två "överlevande" till. Den ena lever, i alla fall nätt och jämt, det är hennes odräglige men busigt charmige expojkvän Aidan. Den andra är helt tydligt en vampyr, men eftersom han är fastkedjad är det uppenbarligen inte han som är den skyldige till attacken. De vampyrer som är det är dock inte långt borta och i det falnande dagsljuset bestämmer sig Tana för att rädda både sitt vampyrvirussmittade ex och den okända vampyren, inlindad i plastsäckar till skydd om soljuset. På vägen ut genom fönstret rispar en av vampyrerna Tanas ben med sina tänder och nu är möjligen hon också smittad. Det innebär att hon inte kan återvända hem utan istället beger sig sällskapet mot Springfields Coldtown.

I den värld Black fantiserat fram är jorden invaderad av vampyrer. De "gamla" vampyrerna tappade kontrollen på smittspridningen för ett antal år sedan och i USA har man tacklat vampyrvirusepidemin genom att inrätta karantänsstäder, eller Coldtowns, varav Springfields är den största och mest kända. Det som gör den känd, för att inte säga legendarisk, sägenomsusad och till och med glamorös, är att det dygnet runt pågår webbsändningar, sänds vloggar och skrivs bloggar inifrån staden. Där finns glamorösa vampyrer och dekadenta vampyrwannebies, där festas det dygnet runt i den odödliga oändligheten. Många ungdomar lockas dit, men Tana är inte en av dem. Hon beger sig in enbart av hänsyn till sin familj, med förhoppningen att överleva sin smitta och ta sig ut igen. Riktigt så enkelt blir det så klart inte. I Coldtown är det omöjligt att veta vem man kan lita på, stället har långt mörkare baksidor än någon livesändning  någonsin visar upp och vampyren hon räddat är långt i från vem som helst...

Detta är spännande underhållning med driv. Jag gillar hur Black kopplar samman nutidens värld av sociala medier med den urgamla vampyrlegenden. Men kanske hade jag förväntat mig lite mer av Holly Black, inte minst efter mästerverket Dockskelettet från 2015 och den oförutsägbara Järnprovet från samma år. Detta är inte mycket mer än ännu en dystopi utklädd till vampyrroman. Som sådan är den inte alls dålig, tvärt om, men jag hade hoppats att det skulle finnas lite mer under ytan. Istället finner vi alla det typiska elementen: en ung kvinna som tvingas bli stark hjälte, stark kärlek mellan syskon i vilken Tana uppoffrar sig för sin lillasyster, en farlig snygging och en kärlekshistoria mot alla odds.

Rabén & Sjögren, 440 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar