måndag 7 december 2015

Augustiminnen

Författare: Sarah Lean

Hannah är döpt efter sin mormor. Mormodern dog innan Hannah föddes och sedan dess har Hannahs morfar bott hos Hanna och hennes familj.

Hannah och hennes morfar är oskiljaktiga. Hannah är den som tar hand om morfar då han fått alzheimers sjukdom. Han kan vara precis som vanligt ena sekunden för att i andra sekunden glömma vem det är han pratar med och vad han pratar om.
Han har lovat Hannah att han ska berätta en historia för henne, om en resa som förändrade hans liv. Hon ska påminna honom den 18 augusti, men innan dess, en dag när Hannah kommer hem från skolan, har morfar fått en stroke. Han hamnar på rehabiliteringshem och Hannah bestämmer sig för att själv lista ut var det var morfar skulle berätta för henne. Hannah börjar pussla ihop bitarna ur det förflutna, för att hitta platsen som är så viktig för hennes morfar.

Augustiminnen är en välskriven bok om den speciella relationen mellan en flicka och hennes morfar, en varm berättelse om kärlek och livet. Författaren har hittat en fin ton och skriver bra om ett svårt ämne. Boken passar bra för alla 9-12-åringar som har förlorat någon närstående eller vill läsa om hur det skulle kunna vara att göra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar