torsdag 17 september 2015

Släppa taget

Författare: Katarina von Bredow

Det här är den tredje romanen jag läser på ganska kort tid som har ett tvillingpar med två sinsemellan väldigt olika ungdomar i centrum. En utåtriktad, för vilken det sociala spelet är enkelt och självklart och en mer introvert tänkare som behöver tid för att hitta sin egen väg. I Jandy Nelsons Jag ger dig solen är bägge tvillingarna omväxlande berättare. Men i Bredows nya ungdomsbok är det liksom i  Rainbow Rowells Fangirl den mer tystlåtna tvillingen som har ordet.

Elsa och hennes tvillingsyster Stella går sista terminen på grundskolan. Till hösten ska de går estetisk linje på gymnasiet. Stella är intresserad av skådespeleri och Elsa älskar att måla i olja. Då dyker "dramapedagogen" Vincent upp på skolan för att ha eleverna i ett skapandeskolaprojekt i drama (var de ordinarie lärarna tar vägen då är en gåta - men det känns tyvärr inte orealistiskt att det skulle kunna gå till så). Hade man inte redan fördomar mot arbetslösa skådisar som kuskar land och rike runt och försöker få påhugg som dramapedagoger via skapande skola utan att egentligen ha rätt kvalifikationer för det, så får man det garanterat när man läst den här boken. Elsa och Stella kommer i en grupp med elever från olika parallellklasser som alla har valt estetisk linje till hösten. Vincent kastar ut gruppen av mer eller mindre sökande tonåringar i "ärlighets-övningar", pratar om vad kärlek och ärlighet är utan att ha någon som helst aning om eller förmåga att ta ansvar för vad han sätter igång.

Stella faller pladask för Vincent och hans idéer. Hon tycker att det är bra och viktigt att "släppa taget". Men Elsa värjer sig. Det kan väl inte vara riktigt sunt det här? Samtidigt vaknar något inom henne. En känsla av att hela livet ha gått i Stellas skugga, att Stella är originalet och hon kopian. Ett spirande intresse för klasskamraten Elliot ställer det hela på sin spets, nu måste hon släppa taget - eller kanske snarare bryta sig ut - den verkliga Elsa måste få komma fram.

Katarina von Bredow är inte för inte tonårskärleksromanens okrönta mästarinna. Här skildrar hon mycket fint Elsas känslor och tankar. Miljön kring ungdomarna känns också helt på pricken, som att Bredow gått bredvid en månad på högstadiet innan hon skrev. Passar åk 6-9.

Rabén & Sjögren, 217 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar