tisdag 14 oktober 2014

Född fenomenal

Författare: Josephine Bornebusch

Rut är besatt av andra världskriget. Andra världskriget i allmänhet och Anne Frank i synnerhet. Hon anser sig själv vara ovanligt smart och gillar fakta, att veta saker. Fiktion tycker hon generellt är ointressant.

Sina klasskamrater tycker hon också är rätt ointressanta. Särskilt Katta, som utnämnts till snyggaste jeansröven på skolan, sjukt orättvist, och Abbe som är allmänt störig och ingen som Rut ödslar någon tid eller tankekraft på, verkligen inte. Den enda hon står ut med är bästa kompisen Madde. Fast Madde är också rätt störig om man ska vara ärlig, med sin fullständiga besatthet av sex.

När klassens mentor Snusk Hasse föreslår att de ska åka på klassresa ser dock Rut sin chans att få åka någonstans spännande. Helst ett koncentrationsläger, men hon har svårt att se hur hon ska få idioterna i klassen att gå med på det. Men kanske Amsterdam? Där skulle de kunna besöka Anne Franks hus. Hon smider planer och drar igång en kampanj för att övertala klasskamraterna, och Snusk Hasse, om att Amsterdam är ett fantastiskt bra resmål. Att de ska besöka Anne Frank är inget de andra behöver veta från början, tänker Rut.

Snusk Hasse kräver att det ska bildas en klassresekommitté, med Rut i spetsen, som ska föreslå resmål och planera för hur de ska kunna dra in pengar till resan. Uppenbarligen hade Rut gjort jobbet betydligt bättre själv, men om hon nu tvunget måste låtsas att ett gäng av klasskompisarna också bidragit, så får det väl vara så. Rut upptäcker också, till sin egen stora förvåning och med viss förfäran, att hon inte tycker att Abbe är så störig trots allt. Inte störig alls faktiskt...

En skön bekantskap med en självsäker tjej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar