torsdag 15 september 2011

Min pappa tyngdlyftaren

Författare: Lina Lundh

Lisa bor ensam med sin mamma, men varje morgon när hon ska gå till skolan kommer pappa tyngdlyftaren, svingar upp Lisa på armen och bär henne hela vägen till skolan. På kvällen när Lisa ska sova kommer han och sitter och sörplar i sin morotsjuice med sugrör på hennes sängkant och lyssnar på hur hon har haft det under dagen. Enligt pappa tyngdlyftaren är Lisa det sötaste och bästaste som finns. Tyvärr tycker inte Lisas skolkamrater det. Lisa hamnar ofta i bråk, slåss en hel del och får alltid skulden av sin oförstående fröken.

En dag börjar en ny tjej i Lisas klass, Kemira, och Kemira vill leka med Lisa, hon tycker inte att hon slåss hela tiden. Äntligen en bästis!

Den här boken är perfekt som högläsningsbok om man vill diskutera saker som ilska, våld och hur man beter sig mot varandra i en klass. Lisa är den som slåss i klassen, men hon gör det för att några tjejer mobbar henne, vilket hennes fröken aldrig uppmärksammar. Inte heller hennes mamma förstår att Lisa är rätt illa utsatt i skolan, hon bara vädjar till henne att inte slåss så mycket. Pappa tyngdlyftaren förstår förstås och han är Lisas ventil tills Kemira kommer in i bilden. Härlig, glad bok om allvarliga saker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar