fredag 6 maj 2011

Fablehaven - den förbjudna skogen

Författare: Brandon Mull

Syskonen Seth och Kendra måste trots sina vilda protester tillbringa några veckor på sommaren hos sina farföräldrar, medan deras föräldrar är på semester. Barnen har haft mycket lite kontakt med sin farmor och farfar tidigare och har inte ens varit hemma hos dem. Till råga på allt råkar Kendra höra hur farfarn pratar med hennes mamma och försöker till varje pris slippa passa barnen. Så det är med mycket lågt ställda förhoppningar som Seth och Kendra kommer till farföräldrarnas gård Fablehaven.

När bilen närmar sig huset möts de av allt märkligare skyltar, "Privat egendom " och Tillträde förbjudet" ersätts av "Varning för hagelbössan" och "Inkräktare torteras". På den sista skylten står det "En säker död väntar". Barnens pappa avfärdar det som konstig humor från hans fars sida, men de är inte så säkra. Från början verkar vistelsen i Fablehaven dock ganska idyllisk. Barnen får ett fint rum med massor av saker att roa sig med och trädgården är fantastisk, rent av sagolik. Det finns till och med en pool de kan bada i och överallt fladdrar de mest otroliga fjärilar.Det enda märkliga, förutom att deras farmor inte är där och att det förklaras ganska svävande av farfadern, är att barnen är strängeligen förbjudna att lämna trädgården och gå in i skogen runt omkring. Trotsar de detta förbud kommer de få tillbringa hela vistelsen instängda på sitt rum, säger deras farfar. När barnen undrar vad det är som är så farligt i skogen säger han först att det beror på att där kryllar av fästningar och sedan när barnen trycker på mer skyller farfadern på livsfarliga djur. Det tar dock inte mer än ett par dagar innan den äventyrlige Seth drar på sig kamouflagekläder och ger sig ut i skogen i hemlighet. Ganska snart upptäcker han att det finns helt andra skäl till att farfadern inte vill att barnen går ut i den förbjudna skogen. Mycket farligare skäl.

En härlig, spännande och välskriven fantasybok med mycket högläsningspotential. Jag ser fram emot en eventuell fortsättning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar