fredag 13 maj 2011

Minnesbanken



Av Carolyn Corman och Rob Shepperson

B. Wahlströms förlag har ju seglat upp som ett av de allra mest spännande barnboksförlagen de senaste åren. Nu har de kommit ut med en grafisk roman för det vi bibliotekarier kallar mellanåldern. Då menar vi cirka 9-13. Den här boken kan säker fungera för riktigt läsvana från sju, men som högläsning är den inte alls lämplig, eftersom den bygger lika mycket på bilder som på text.

Den handlar om Hope som tillsammans med sin syster Honey har begåvats med synnerligen förskräckliga föräldrar. Boken börjar med att Dessa mardrömsföräldrar helt sonika dumpar Honey vid vägkanten, för att hon har skrattat för mycket i baksätet. När Hope ser sin älskade syster försvinna i fjärran i vägdammet, uppmanar de henne att glömma Honey. Hope vill inte alls glömma. Men eftersom hennes föräldrar är hemska och Honey är borta, ger hon upp och hänger sig åt drömmar.

Historiens vändning kommer när Hope en natt blir hämtad av Obleratta & Söner och förd till minnesbanken för förhör. Insättningarna på hennes minneskonto har minskat oroväckande och man misstänker att hon kan ha samröre med den fruktade Utsuddarligan. På minnesbanken får Hope för första gången träffa människor som lyssnar på henne, är snälla mot henne, hon får känna tillhörighet och vara en viktig person. Detta väcker återigen hoppet hos Hope. Återigen börjar hon minnas, och hon drömmer, bokstavligen, om att återfinna Honey.

Det är lika trevligt som ovanligt med en grafisk roman för den här åldersgruppen. Dessutom är den vacker, spännande och fantasifull. Kul läsning, helt enkelt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar