torsdag 5 september 2024

Demon Copperhead

 

Författare: Barbara Kingsolver

Damon växer upp i Lee County, Virginia. Det är red necks-land, urfattig landsbygd där det inte finns mycket mer än tobaksodlingar på dekis och söndersprängda nedlagda gruvor. Hans mamma är redan från början ett svagt kort, väldigt ung, bor i en husvagn och har missbruksproblematik. Pappan är död redan innan Damon föds. Hans första barndom är ändå förhållandevis lycklig. Hans bästa vän Maggot tas om hand av sin mormor och morfar, Mr och Mrs Peggot. Av dem matas de med sunda värderingar, hemlagad mat, kärlek och massor av lek och äventyr ute i naturen. Om det bara hade fortsatt så hade livet kanske artat sig väl för pojken som ärvt sitt röda hår och sitt smeknamn, Copperhead, från sin döda far.

Men tyvärr nässlar sig en orm in i paradiset, mamman träffar en man, Stoner, och allt blir annorlunda. En annan orm som inte lämnar Lee County i fred är opioidepidemin som vid den här tiden drar in över USA med full kraft.

Barbara Kingsolver låter oss följa den unge Damon (som alla kallar Demon) väldigt nära. Så skickligt berättar hon med Damons röst och skildrar dem som slarvigt buntas ihop som "white trash", "korkade lantisar" eller "red necks" inifrån, gör dem till verkliga människor. Trots den sorgliga och bitvis oerhört drabbande berättelsen är det en ren njutning att läsa, man vill inte att de 587 sidorna ska ta slut.

En modern David Copperfield  för all som gillade Gun. Love eller  Allt jag fått lära mig. Passar gymnasiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar