tisdag 18 januari 2022

Lyster

 

Författare: Raven Leilani

I denna lätt absurda berättelse börjar Edie dejta Eric, en äldre vit man som hon träffat via en dejtingapp. Eric är gift men säger att han lever i ett öppet förhållande. Efter en lång inledning av förhållandet då de delar en mängd förtroenden men inte har sex, blir Edie allt mer fixerad vid Eric. Sen får hon sparken från jobbet och åker ut ur sin väldigt sunkiga lägenhet i Bushwick, New York och en dag befinner hon sig runtsnokandes i hans hem, dit hon objuden har tagit sig.

Erics fru Rebecca bjuder Edie att flytta in i villans gästrum och hon blir ganska snart ett konstigt mellanting mellan hemhjälp och förebild för parets adopterade dotter Akila, medan Eric och Edie upprättbehåller sitt sexuella förhållande i smyg.

Raven Leilani berättar rappt och humoristiskt och med en hel del referenser som far över huvudet på mig. Under ytan till det lite knasiga händelseförloppet handlar romanen mycket om berättarjagets strävanden som konstnär, hennes förhållande till sina föräldrar, framförallt mamman som har begått självmord, och hennes oförmåga att sätta värde på sig själv. Hon mäter sig själv omvärldens måttstock och ögon på en ung svart kvinna från fattiga förhållanden och det blir intressant när vi får se det krocka med det vita medelklassparets självklara sätt att värdera sig själva.

Passar gymnasiet och uppåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar