måndag 14 december 2020

Lisa och Lilly : En sann kärlekshistoria

Författare: Mian Lodalen

Lisa och Lilly är en kärleksroman med ett tragiskt slut som är baserad på verkliga personer och händelser. I september 1911 hittades två 16åriga flickor drunknade i Hammarby sjö, sammanbundna i varandras händer och med fickorna fyllda med sten. Romanen handlar om Lisa och Lillys sista år i livet.

Lisa bor med sin familj i en liten lägenhet på söder i Stockholm. Om dagarna hjälper Lisa sin mamma med olika ärenden och passar sina småsyskon. Hon är sällan ledig och medan hennes bror får ränna ute om kvällarna precis som han vill håller föräldrarna dottern i strama tyglar. Det passar sig inte att en ung kvinna går ensam ute på Stockholms gator om kvällarna, vad skulle folk tro? Men en varm sommarkväll i augusti smiter Lisa ändå ut och hamnar på en förbjuden dansbana vid Årstaviken. Det är där hon träffar Lilly för första gången och hon blir blixtförälskad. Lisa och Lilly fortsätter att ses i hemlighet, de kan inte hålla sig ifrån varandra trots att omgivningen gör allt för att skilja dem åt. De drömmer om framtiden, kanske kommer deras kärlek vara möjlig någon gång? Men året är 1911, kvinnor har inte ens rösträtt. Kärlek mellan två kvinnor är förbjuden enligt lag och det blir allt svårare för Lisa och Lilly att hålla hoppet vid liv.

Lisa och Lilly är inte bara en roman om den första stora kärleken och om omöjlig kärlek utan är också en historia om Stockholm i början av 1900-talet – om en stad i förändring, om fattigdomen och trångboddheten, om arbetarnas slit och kvinnornas utsatta situation.

En gripande roman, kan passa från årskurs 9 och uppåt.

Romanus och Selling, 351 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar