onsdag 11 november 2020

Mot San Francisco

Författare: Clara Clementine Eliasson

 Mot San Fransisco är löst baserad på den ökända skolskjutningen i San Diego 1979. Romanen handlar om Julie som vi växelvis får följa som tonåring år 1978 och som medelålderskvinna fyrtio år senare. Det är när Julie en dag ser på nyheterna att B rymt från fängelset som Julie slungas tillbaka till den sommar då hon och B lärde känna varandra. Kommer B att söka upp Julie nu, fyrtio år senare?

1978 är Julie 15 år och bor i en förort till San Diego. De vuxna ser Julie som en duktig och artig tonåring, men Julie är framför allt uttråkad och ensam. Julie bor granne med B som går i hennes klass. B har alltid rufsigt hår, hon kastar sudd på pojkarna i klassen under lektionerna och det sägs att hon brukar tända eld på myrstackar. B:s hus är det enda huset på gatan som inte har en välklippt och grön gräsmatta. Alla vuxna i området är misstänksamma mot B och hennes pappa – hur kommer det sig att sådana som de bor där? Julies föräldrar vill att Julie håller sig borta från B, men en natt knackar B på Julies fönster och Julies nyfikenhet och längtan efter att något ska hända får henne att följa med B ut i natten. Efter den natten fortsätter B och Julie att umgås i hemlighet. Julie följer med på allt som B vill göra. En dag föreslår B att de ska stjäla en bil och köra till San Francisco och det är framför allt under denna roadtrip som romanen utspelar sig – sommaren innan det fruktansvärda händer.

En spännande och mörk roman med ett vackert språk. Jag tycker att romanen påminner mycket om Emma Clines Flickorna och passar för gymnasiet och uppåt.

Romanus & Selling, 315 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar