tisdag 4 juni 2019

Hålla andan

Författare: Flora Wiström

Flora Wiström är en av Sveriges mest lästa författare i egenskap av bloggare sedan tidiga tonåren med tusentals följare. Hålla andan är hennes andra ungdomsroman. Det är en berättelse om syskonskap som också är ett mysterium, en gåta om ett försvinnande som måste lösas.

Jagberättare är Mina, mellansystern. Det är precis efter studenten, som bara den skulle kunna ställa hennes liv på ända. Istället är det två andra saker som förändrar allt. Mormor dör och storasyster Daria, den framgångsrika tävlingssimmaren, försvinner. Även det faktum att hennes pojkvän gjort slut på ett ganska svinigt sätt bleknar. Medan mamma och pappa försvinner iväg för att reda i mormoderns dödsbo, köper Mina ett klippkort på badhuset för att söka ledtrådar och spår som kan förklara hennes systers försvinnande. Medan Daria i princip vuxit upp på badhuset är det en hotfull plats för Mina. Det hala, hårda kaklet, hårstråna i duschrummet, kisset i bassängen.

Paralellt får vi följa Daria på hennes flykt. Hon har tagit sitt pick och pack och rest till Portugal. Hon är på landsflykt från sig själv, har satt sitt livsöde på paus. Men varför? Vi följer hennes irrande strövtåg i nutid och i de minnen hon har flytt ifrån.

Hemma i badhuset finns Cissi som Mina dras till, Jamal som jobbar i receptionen och som också känner sig övergiven av Daria, Rickard som är Darias tränare som nu blivit övergiven av sitt stjärnskott - vad vet han egentligen om hennes försvinnande - och inte minst lillebror Sam som jobbar i gymmet. Han är obekymrad om Darias försvinnande, har en låt-gå-attityd som Mina inte förstår, men han har fullt upp med sitt.

Wiström har skrivit en roman som med gott mått toppar debuten. Det är en roman som hyllar syskonskapet och problematiserar sexuella övergrepp med ett slut som lämnar mycket kvar till läsaren att reda ut själv. Den passar från nian och uppåt.

Bonnier Carlsen 223 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar