måndag 4 mars 2019

Haggan

Författare: Aase Berg

Thelma och Viktor möts och blir passionerat förälskade. Thelma gör klart att hon inte är intresserad av något utomäktenskapligt förhållande och de lovar båda att lämna sina respektive innan de ger sig hän åt attraktionen. Thelma separerar från sin sambo och blir ensamstående mor med två döttrar i ett litet hus i obygden. Viktor däremot drar ut på saken. Han lever ett privilegierat liv med Hustrun i fin villa på toppläge och utflugna barn. Han vill varken mista sin bekvämlighet - Hustrun som tar hand om hans privatliv och sociala liv - sin sociala fasad eller göra Hustrun ledsen. Hustruns liv är i väldigt stora delar beroende av Viktors både ekonomiskt och socialt.

När boken börjar har Viktor efter många turer backat tillbaka till äktenskapet och den borgerliga fasaden och Thelma är sviken, övergiven, lämnad och arg. Hon bestämmer sig för att bli Haggan, en kvinna som inte längre accepterar den kvinnofälla samhället gillrat åt henne. En kvinna som inte är rädd för att leva ut sin ilska och tala klarspråk. Som Haggan problematiserar hon de roller som samhället, äktenskapet och kärleksförhållandet tvingar in kvinnor och män i.

Berg lyfter resonemanget om manligt och kvinnligt, könsroller och samhällets förväntningar till ett högre, kanske politiskt, plan. Det här handlar inte om en specifik relation, Thelma är kanske i viss mån Berg, men hon är mer en syntes av kvinnor liksom Viktor är en syntes av mansrollen. Språkligt är det skarpt och analytiskt, en fröjd att läsa. Och trots sitt allvarliga ärende och sorgliga innehåll och trots all den ilska Haggan ger utlopp för är det en bok som också är rolig läsa.

Passar gymnasiet.

Albert Bonniers förlag 286 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar