onsdag 16 mars 2016

Offerträdet

Författare: Magnus Nordin
Illustratör: Lars Gabel

Alva ska snart gå ut nian på Odenviskolan, en skola som skryter med att ingen lämnar skolan med underkända betyg. Det är sista SO-lektionen och 9c's lärare Torbjörn maler på om asatron, om tvångskristnandet av Sverige och vad han kallar "Den gamla seden". Alva förstår inte varför han håller på, betygen är ju redan satta. Menar han verkligen att det finns folk som tror på det där än idag?

Alvas bästis Freja är orolig. Hon kommer att få F i både svenska och matte och vill inte hamna på IV-programmet. Men Alva har en plan: hon har snott en vikaries nycklar och ikväll, en fredagkväll då garanterat inga lärare är kvar sent på skolan, ska hon och Alva ta sig in på skolan och ändra i betygslistorna. Tyvärr slår planen lite fel. De är inte alls ensamma på skolan. Och lärarna har också en plan: ingen ska lämna Odenviskolan med underkända betyg, kosta vad det kosta vill.

Den här kortromanen i vardagsnära miljö är en krypande skräckis som ropar på en uppföljare. Enligt förlaget är det den första av en serie skräcknoveller. Illustrationerna är mycket mer sparsamma än i Nordin/Gabels förra samarbete "Varelserna" vilket är lite synd tycker jag, de som finns är suggestiva och förhöjer berättelsen. Kanske är det en väl lång parallell att dra, men Offerträdet kan också läsas som ett inlägg i debatten om skolors hets för att få elever med bra betyg och gott rykte i det fria skolvalets konkurrensutsatta skolvardag.

Berghs, 58 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar