söndag 23 augusti 2015

Tillys löfte

Författare: Linda Newberry

Historiska romaner är en större företeelse i Storbritannien än här i Sverige och om första världskriget finns inte mycket utgivet på svenska för barn och unga. Därför är Argassos nya bok Tillys Löfte ett välkommet tillskott.

Boken handlar om Tilly vid krigets utbrott, under och precis efter kriget. Tilly lovar sig älskade, Harry, att vänta på honom när han rycker in. Senare avkräver hon även Harry ett löfte, att se efter hennes bror som har en intellektuell funktionsnedsättning, när han blir inkallad och hamnar i samma kompani som Harry. Förutom att skildra krigets grymma vardag där Tilly tjänstgör som sjuksköterska både i England och Frankrike, diskuterar den även den moraliska frågan om löften. Vilka löften bör man ge, vilka löften kan man förväntas hålla, hur känns det att tvingas bryta ett löfte, vad gör det med relationerna?

Ett stort extra plus till Argasso för det vackra "broderade" omslaget. Det är inspirerat av broderade vykort som franska och belgiska kvinnor gjorde och sålde till brittiska och amerikanska soldater under första världskriget och många tusen skickades till soldaternas nära och kära där hemma. Det ger en extra historisk fördjupning åt berättelsen, som mycket kretsar kring väntan på brev eller kort från de kära vid fronten. Det är dessutom så genomarbetat och snyggt, till och med insidan av omslaget visar broderiets avigsida (se bild här).

Argasso, 90 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar