lördag 22 augusti 2015

Niccolo Bruni och piraterna

Författare: Gudrun Wessnert

Efter drygt tio år är Sketna Gertrud tillbaka! För trots titeln på Gudrun Wessnert nya bok är det snarare Gertruds tvillingdöttrar Agnes och Agatha som är huvudpersoner i den här boken. Niccolo Bruni, som är deras bästa vän, är också en central gestalt och denna trio omges av ett färgstarkt persongalleri bestående av bland annat Sketna Gertrud själv, Niccolos fostermor Cecilia, borgmästarna Herman och Kruppendink, Peter Ölskalle och kapten Alf samt geten Clarissa och skeppskatten Pisselurv.

Den här berättelsen, som är lika delar äventyrsskröna och förväxlingskomedi, tar sitt avstamp i Kung Magnus Stockholm där pesten härjar svårt. Gertruds man Peder drabbas och i ett svagt ögonblick lovar Gertrud Gud att om Peder bara blir frisk ska hon företa sig en pilgrimsresa till Rom. Detta hör hennes äventyrslystna tvillingdöttrar. När Peder tillfrisknar vill Gertrud helst glömma sitt löfte men sagda döttrar ser till att så inte blir fallet. De vill inte att deras mamma ska brinna i helvetet för att ha trotsat Gud och de är dessutom mer än lovligt sugna på att själva ge sig ut i världen. En starkt bidragande anledning till detta är att Niccolo och Cecilia också ska ge sig av mot kontinenten. På vägen råkar de - som titeln antyder - ut för sjörövare, råkar komma i besittning av en värdefull skatt och när boken slutar har sällskapet kommit så långt som till Lübeck, vilket får en att hoppas på ett snart återseende av Sketna Gertrud och hela hennes anhang så att vi får följa dem ända till Rom.

Som alltid när det gäller Wessnert kan man lita på att de historiska detaljerna är riktiga. Därför kan boken både läsas av de som vill ha en lättsam historielektion och de som bara vill ha ett mustigt äventyr. Passar ypperligt som högläsning från årskurs ett till fem.

Alfabeta 175 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar