fredag 26 september 2014

Fjärilslejonet

Författare: Michael Morpurgo

En pojke rymmer från sin internatskola. Han har fruktansvärd hemlängtan och han hatar livet på skolan. Allra mest hatar han de andra killarna som retar honom. Men på väg från skolan möter han en gammal tant och hennes hund. Tanten bor i ett stort gammalt hus nära skolan. Runt huset löper en hög mur och på muren står ett lejon av sten. Tanten bjuder in pojken i huset, ger honom te och scones och så berättar hon en historia för honom.

Tanten berättar om sin man, Bertie, som är död sedan en tid tillbaka. Bertie växte upp i Afrika, på en stor farm och när han var liten hade han ett vitt lejon som husdjur. Lejonet var hans bästa vän och han blev förkrossad när hans föräldrar beslutade att sälja lejonet till en cirkus eftersom Bertie skulle skickas iväg till en internatskola. Trots att Bertie vädjade till sina föräldrar om att inte skicka bort lejonet lät de sig inte bevekas. Lejonet hamnade på cirkus och Bertie på internatskola i England. Men Bertie svär på att han inte ska glömma sitt lejon. En dag ska han ta sig till Frankrike och cirkusen och rädda sitt vita lejon.


Bertie växer upp och när kriget kommer skickas han till Frankrike där han skadas svårt och hamnar på sjukhus. Han har inte glömt sitt löfte till lejonet, men han vet inte om det ens lever längre eller hur han i så fall ska kunna hitta det. 

Fantastisk äventyrsberättelse med sagokänsla för tänkande läsare i slukaråldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar