fredag 7 december 2012

Ett alldeles vanligt kaos

Författare: Guus Kuijer

Florian har två föräldrar som gillar att diskutera. Florian tycker att de bråkar, men de hävdar att det är diskussioner. En dag landar en sparv på Florians huvud. Den sitter kvar tills han går in och följer honom till skolan nästa dag. På vägen möter han Katja som vill blir tillsammans med honom. Det känns både bra och dåligt, och kanske är det mer känslor än Florian orkar med. På vägen hem från skolan upptäcker Florian en gammal dam som är förvirrad. Hon har låst sig ute från sitt hus och hittar inte sin gaffel. Florian försår att hon egentligen menar nyckel och han och Katja hjälper henne in. Florians sparv, som han döpt till Nico, verkar också vara den gamla damens sparv. Florian vill ha Nico för sig själv. Men å andra sidan verkar damen vara så ensam.

Under Florians röda kalufs där sparven sitter pågår väldigt mycket. Man skulle kunna säga att hans hjärna nästa kokar av alla tankar och känslor som kommer in och trängs. Det är inte lätt, i synnerhet inte som han ska orka med föräldrarnas ständiga "diskussioner", oron för den gamla damen, Katjas uppvaktning och dessutom för han plötsligt en oväntad utskällning av sina fröken.

Detta är en bok som jag tror passar bäst som läsegruppsbok, eller i ett annat sammanhang där man får tid och möjlighet att diskutera innehållet. Den är mycket välskriven och en njutning att läsa; både vacker, rolig och lite oroande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar