måndag 10 september 2012

Namnsdagsflickan av Kristoffer Leandoer och Åsa Ekström

Detta är en mycket vacker och speciell berättelse, både till innehåll och form. Den handlar om vänskap, tillit, utanförskap och om att vara trogen sina ideal. Berättelsen har tre huvudpersoner, de två gamla kompisarna Robin och Kim och så Robins lillasyster Harriet som kallas Namnsdagsflickan. Robin och Kim har känt varandra länge och delat intresset för fantasy. De har byggt upp en egen värld som heter Berghendia, med figurer och kartor. När de båda vännerna glider från varandra och tappar intresset för Berghendia börjar Kim göra en egen serie om superhjälten Kassandra Karat. Namnsdagsflickan är förtvivlad över att vännerna övergivit varandra och sin gemensamma värld. I början av boken ligger hon i koma sedan en vecka tillbaka. Det går upp för Robin och Kim att hon på något sätt är fången i Berghendia. Jag avslöjar inte mer av handlingen.

Berättelsen rör sig över tre plan och berättas med både bild, serier och text. Vi får följa Kims och Robins berättelse med Namnsdagsflickan som en central gestalt. Deras historia berättas med text och mangainspirerade bilder. Vi följer Namnsdagsflickan, eller Leana som hon heter här, ner i underjorden i hennes medvetslöshet. Dessa partier berättas som en saga. Slutligen får vi följa Kims hjältinna Kassandra Karat, tecknad som actionserie.

Alltså inte helt lättläst men väl värt mödan. En fin känsla dröjer sig kvar när jag slår ihop boken. Men så öppnar jag igen. Hur var det nu? Var Kim en tjej och Robin en kille? Eller var de båda killar, eller tjejer? Nej, något svar ger varken Åsa Ekström i sina fina illustrationer eller Kristoffer Leandoer i sin poetiskt berättande text. Och det är ju lite kul!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar