måndag 6 februari 2012

Tigern

Författare: Kate Di Camillo

Rob har ett ganska miserabelt liv. Hans mamma har nyligen dött. Sorgen i familjen, som nu bara består av honom och hans pappa, är så outhärdlig att man inte ens kan prata om den. De bor på ett sjavigt motell där pappan också jobbar. Dessutom lider Rob av stora kliande eksem och som om inte detta vore nog är han brutalt och konstant mobbad i skolan.

Just den dagen vi får lära känna Rob händer det dock några bra saker i hans liv. Det första är tigern. Helt plötsligt står den där, i en bur i skogen en bit bakom motellet. Oförklarlig och vacker. Det andra är en flicka. Hon heter Sixtine (efter kapellet) och kliver på skolbussen strax efter Rob. Och det tredje är rektorn. Han ber Rob att inte komma till skolan på ett tag, eftersom andra föräldrar uppmärksammat hans hudproblem och är rädda att deras barn ska bli smittade. Så nu har Rob tigern, han har kanske en vän och kan slipper gå till skolan.

Detta är en liten vacker men sorglig historia. Om utsatta men starka barn och en och annan klok vuxen. Det är en historia om ond bråd död, men med ett slut som låter oss hoppas på en bättre fortsättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar