måndag 10 oktober 2011

Helena

Starcrossed: Helena

Författare: Josephine Angelini

Helena har växt upp på ön Nantucket med sin far. Modern försvann spårlöst när Helena var helt liten. Helena har hela sin uppväxt jobbat hårt för att aldrig dra till sig uppmärksamhet, aktat sig för att sticka ut och vara bäst, gått med huvudet böjt och dolt sina verkliga förmågor. De gånger hon råkar sticka ut - vilket är lätt hänt eftersom hon i själva verket är övermänskligt stark, smart och vacker - drabbas hon av hemska magkramper.

Den här höstterminen är den stora snackisen på skolan en ny familj som flyttat till ön. Eller två familjer visar det sig vara, med sammanlagt fem barn kring Helenas ålder. Helena blir på dåligt humör bara hon hör talas om familjen Delos, hon drabbas av fasansfulla mardrömmar där hon vandra runt i ett dött, torrt landskap och vaknar upp med blodiga såriga fötter, hon förföljs av spöksyner och mår allt sämre. Första gången hon ser Lucas, en av Delos-sönerna, i skolan flyger hon på honom för att ta stryptag på honom och mörda honom.

Så småningom får Helena svaren på varför hon är som hon är, vem hon är, varför hon hatar familjen Delos och vem hennes mystiskt försvunna mamma är. Det är oundvikligt att känna vingslag från både Twilight- och Vampire Accademieböckerna här. Inte minst det i historien inbyggda element som gör att Helenas och Lucas passionerade kärlek måste förbli platonsk, är ett drag som återkommer och påminner om den förbjudna kärleken i de bägge andra serierna. Inte desto mindre är det en spännande äventyrshistoria med lite high school-bekymmer, lite famljeproblem, ett stort mått trånande kärlek och en liten lektion i Grekisk mytologi på köpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar