onsdag 22 juni 2011

Vid arken klockan åttaFörfattare: Ulrich Hub

Tre pingviner står på ett område där man inte kan se mycket annat än snö och is, is och snö. De tjafsar lite med varandra och de slåss lite, så där som pingviner gör. Vanliga dagar är det allt som händer. Men den här dagen händer det en hel del annat. Det första är en liten gul fjäril. Den är fin. Men olyckliga omständigheter leder till att en av pingvinerna råkar döda fjärilen. Pinvinerna börjar prata om Gud. Vad är Gud? Såg Gud vad pingvinen gjorde? Räknas det som dråp fastän det var misstag? Kommer Gud att minnas detta på den yttersta dagen? Finns ens Gud?

Det andra som händer är att en tjock vit duva landar. Hon upplyser om att en syndaflod är på väg -det har faktikt redan börjat regna- och har biljetter till två pingviner till Noas ark. Hur ska pingvinerna göra nu? De är ju tre. Och vad är det egentilgen den tjocka vita duvan har glömt för något?

Detta är en mycket rolig bok. Den innehåller filosofiska och religiösa resonemang och många dråpliga situationer när de tre pingvinerna ska ta sig ombord på arken och sedan hålla sams där under den långa tråkiga resan, samtidigt som en av dem hela tiden måste gömma sig för den tjocka vita duvan. Det är en bok om syndafloden och om Gud, men i ännu högre utsträckning om vänskap och om den mänskliga (eller ska vi säga pingvinska?) naturen.

Jag har läst den högt för alla mina tvåor, det kändes som en perfekt ålder. Hur som helst är det en perfekt bok för högläsning, i synnerhet om man inte har tid att ge sig på en hel kapitelbok, utan vill ha något lite med snabbläst. Detta är en bok mitt mellan bilderbok och kapitelbok, den har 60 sidor och illustrationer på varje uppslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar