tisdag 21 november 2023

 Tunneln


Författare: Anna Woltz

Boken utspelar sig i september månad i London 1940. Mitt under Blitzkriget.

Tunneln avser tunnelbanan i London dit man tar sin tillflykt nattetid för att undkomma tyskarnas bombräder. På dagen ägnar man sig åt att ta hand om döda och skadade och gå hem en stund om man fortfarande har ett hem. En stor del av dagen måste man köa efter biljetter till tunnelbanan för att ytterligare en natt försöka klara sig undan bomberna. 

Berättare och huvudperson är Ella. Hon har precis genomlidit polio och har problem med sin fot i sviterna efter sjukdomen. Det plågar henne mycket och hon känner sig inte värd en vidare ljus framtid pga sin klumpiga fot. 

En kväll nere i tunnelbanan står Ella på perrongen, svag av utmattning och för lite mat svimmar hon. En flicka i hennes ålder, 14-15 år, fångar henne i sina armar. Flickan som heter Quinn virvlar på så sätt in i Ellas liv. Quinn har rymt från sin skyddade överklassvärld på landsbygden. Hon står inte ut med att spela tennis och sippa te på deras gods när hela världen står i brand. Hon vill göra nytta och drömmer om att arbeta som sjuksköterska och ta hand om de behövande i London. Det stannar vid en dröm eftersom hon är för ung för att bli sjuksköterska. Men hon kan hjälpa till. Inte minst genom att bli Ellas vän. Genom att prata med Quinn får Ella helt nya perspektiv på världen och på sig själv. Hon får nya ord från Quinn som pratar som en ordbok. 

De lär känna den fattiga pojken Jay som hankar sig fram genom att ta betalt för att passa de personer som sover i tunnlarnas väskor. Han är rätt oförskämd mot Ella och ger henne gliringar om hennes fot. Quinn kan sätta honom på plats. 

Quinns bror Sebastian befinner sig också i London men efter ett stort familjegräl har de ingen kontakt. 

På baksidan av boken står det “tre av oss övervann allt. Bomberna, bränderna, nätterna. Vi är kvar.” Dessa ödesmättade ord följer en genom hela läsningen.

Detta är en djupt berörande bok om att befinna sig i tonåren och drömma om sitt liv och sina möjligheter mitt under krig då varje dag kan vara ens sista. Det är en fin historisk berättelse skriven på avskalad och vacker prosa som lämnar mycket mellan raderna.

Passar åk 8 och uppåt. 

Gilla Böcker, 239 3. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar