fredag 12 maj 2023

Julia and the shark


Författare: Kiran Millwood Hargrave
Illustratör: Tom de Freston

Julia bor till vardags med sina föräldrar i södra England. Den här sommaren kör de i bilen hela vägen upp till ön Unst, en av Shetlandsöarna i Skottland och den nordligaste bebodda ön i Storbritannien. Med i baksätet har de katten Noodles. 

Julias pappa ska arbeta på en fyr under några månader i vilken de också ska bo. Bara det är ju ett äventyr. Att ha utsikt över det vidsträckta havet och vågorna om dagen och hela den oändliga stjärnhimlen om natten. 

Trots den storslagna vyn och naturen så nära att upptäcka och vara i känner sig Julia lite ledsen och längtar hem till sina kompisar. För mammas skull pratar hon inte så mycket om det. Mamma är så exalterad över att få vara på den här platsen och måste använda all tid hon kan för sitt forskningsprojekt. Hon studerar grönlandshajen som endast lever i dessa kalla vatten och är  oerhört sällsynt och svår att hitta. Mamman söker finansiering för sin forskning och får avslag på avslag och hon spenderar det mesta av sin tid i en liten båt på jakt efter den sällsynta hajen. Både Julia och hennes pappa blir oroliga både för vad det ska bli av familjen samt att det ska hända mamman något när hon är ute på havet dag efter dag. 

Under tiden lär Julia känna Kin, de blir vänner men hinner också svika varandra pga missförstånd då Julia vill rädda Kin från dem som mobbar honom. Julia lär sig att alla har sin historia att berätta och det krävs ett öppet sinne och förståelse för att höra dem. 

Då mammans vetenskapliga arbete allt mer tar över familjens tillvaro och gränsar till mani kommer att boken att handla om hur Julia försöker rädda sin mamma från att må dåligt på bekostnad för hur hon själv mår. 

Det är en bok för mellanåldern som behandlar psykisk ohälsa, utanförskap, vänskap samt en enorm kärlek till naturen och forskning. 

Illustrationerna gör mycket för inlevelsen i berättelsen. 

Orion, 191 s. 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar