torsdag 10 mars 2022

När vargarna kom

 

Författare: Charlotte McConaghy

Australiensiskan Charlotte McConaghy fick ett stort genomslag med sin förra roman Den sista migrationen som tog upp situationen för den hotade arten silvertärnor. Här får vi återigen möta en naturälskande huvudperson av lite samma snitt som i förra boken. Här är det Inti som kommer till Skottland med sitt forskarteam för att genomföra ett projekt med återinsättning av varg i de skotska högländerna. Hon är ärrad, kapabel och skyr inte våld när det behovs. Men hon lider av den mycket ovanliga diagnosen spegelberöringssynestesi vilket innebär att hon känner beröring som hon ser på andra som om hon själv blev vidrörd, vilket gör det svårt för henne att utföra och uthärda våld. Med sig har Inti mörka minnen och sin tvillingsyster som är djupt traumatiserad.

De båda systrarna har en minst sagt udda uppväxt där de ömsom bott hos sin mamma, en krass kriminalare i Australien, och ömsom levt på självhushåll i skogen i USA med sin allt mer fanatiska far.

I Skottland möts forskningsteamet av stort motstånd. Här lever man på djurskötsel och har av tradition inte inhängande betesmarker. Man fruktar att vargarna ska vara farliga för både boskap och människor. Inti å sin sida menar att det farligaste vilddjuret är människan. Tyvärr inser hon allt för sent hur förfärligt rätt hon har.

Passar gymnasiet och uppåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar