måndag 1 februari 2021

Gudars like

 

Författare: Meg Rosoff

I Gudars like får vi följa familjen som varje sommar så länge det 17-åriga berättarjaget kan minnas har tillbringat somrarna i sommarhuset vid kusten. Huset har varit i familjens ägor sedan 1913 då farfars farfar byggde det som bröllopspresent och byggde det i vad mamman i familjen kallar postviktoriansk galen-kvinna-på-vinden-stil. 

Till familjen hör förutom mamma, pappa och fyra syskon även pappas 30-åriga kusin Hope och hennes blivande make Malcolm. De bor i ett hus längre ner på stranden.

Denna sommar kommer inte bli som andra då Hopes gudmor, den kända skådespelerskan Florence Godden, valt att skicka sina söner Kit och Hugo, att bo hos Hope hela sommaren. 

Kit och Hugo visar sig vara varandras totala motsatser. Kit är charmören som drar allas blickar till sig. Han blir tillsammans med berättarjagets syster, men det hindrar honom inte från att kasta inviter åt andra håll. Hans bror Hugo är introvert, sur och ganska otrevlig. Han försöker varna omgivningen och lider av att se sin brors agerande. Kit rör om i grytan och det blir en omtumlande sommar av kärlek, vänskap och svek. 

Meg Rosoffs uppväxtskildring berör alla och passar årskurs 9 och uppåt. 

240 s. Gilla Böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar