torsdag 9 januari 2020

Smart


 Författare: Kim Slater
 Den här boken utspelar sig i England. Det handlar om en pojke som heter Kieran. Han är väldigt duktig på att teckna. Kieran kan teckna exakt så som saker ser ut och det känns väldigt naturligt för honom att kunna göra det. Han vet att folk blir väldigt imponerade av att man kan teckna så att det exakt liknar verkligheten. Men vad han har lärt sig av en av de konstnärer han beundrar allra mest, Lowry, som han ofta återkommer till i boken, är att kunna avbilda hur en människa känner sig på insidan.
Kieran ägnar mycket tid åt att observera sin omgivning och försöka förstå hur saker och ting hänger ihop. I skolan har Kieran en assistent som hjälper honom med en del saker han har problem med, som t.ex. en del sociala koder.
När boken börjar vandrar Kieran längs floden i staden. Där möter han sin vän Jean som är hemlös. Hon blev hemlös därför att hennes son dog och då orkade inte hon hålla ihop tillvaron längre. Medan de promenerar tillsammans får de syn på en död man som ligger i vattnet. Det visar sig vara en av Jeans vänner. Kieran bestämmer sig för att göra allt han kan för att stötta sin vän Jean och ta reda på hur mannen dött. Att kunna teckna så bra som Kieran kan, visar sig väldigt praktiskt när man ska agera utredare, eftersom man kan avbilda alla observationer man gör i fallet.
Kierans mamma lever tillsammans med en man som inte är Kierans pappa. Mannen har en son som också lever tillsammans med dem. Mannen är oerhört elak mot både mamman och Kieran och misshandlar dem både psykiskt och fysiskt. Eftersom hans mamma jobbar jättemycket och den nye mannen inte alls, blir det nästintill omöjligt för Kieran att vara hemma när hans mamma inte är där. Han håller sig ute på gatan så mycket han kan och det är där han hittar många av sina vänner.
Detta är en deckare såtillvida att det är ett dödsfall som ska klaras upp, det är också en oerhört upprörande berättelse om en ung pojke som måste vara alldeles för stark för sin ålder och han måste vara stark både för sin mamma och för sig själv. Men som tur är finns det hopp och människor som bryr sig om Kieran.
Passar årskurs 9 och gymnasiet


Macmillans Children´s Books, 241 s.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar