måndag 11 juli 2016

Justin Case

Författare: Meg Rosoff

Davids lillebror är sekunder från att trilla ut genom förtret i Davids rum, David är sekunder från att bli den där killen som orsakade sin lillebrors död. Detta sätter i gång en fullständig existentiell härdsmälta hos David. Han känner sig förföljd av ödet, av oturen. Han inser att han måste fly undan, gömma sig. Han börjar med att byta namn, från David Case till Justin Case, och stil, från vanliga kläder till exceptionella kläder. I secondhandbutiken hittar Agnes honom. Hon är några år äldre, fotograf och designer. Hon ser något hos Justin som hon grips av, något hon tycker är intressant och vill skildra. Han blir ofrivilligt hennes modell och konstprojekt. Hon blir ofrivilligt hans objekt för kärlek och åtrå.

Justin skaffar sig också en hund. Den är inte verklig, det är en fantasihund, en stor ståtlig fantasigreyhound. Han får också en ny vän i skolan, den lugna och filosofiskt och vetenskapligt lagda Peter Prince. Peter har inga problem med Hunden. Han ser den lika klart som Justin.

Parallellt med Justins historia finns en annan berättarröst i boken. Det är ödet självt, Kismet. Som läsare kan man tillåta sig själv att tvivla: är det på riktigt? Finns Ödet? Är det så att ödet verkligen försöker gripa in i våra liv, få dem att ändra riktning åt något särskilt håll?

Det här är en bok om livet, ödet, existensen och vänskapen. Det är en bok om smärtan i att sluta vara ett omhändertaget barn och bli ett eget agerande subjekt. Det är en bok som utforskar gränserna mellan fantasi och verklighet och mellan vad som är viktigt i livet och vad som inte är det. Återigen ändrar Rosoff sin berättarröst efter det innehåll hon vill skildra och hon skriver drivet och mästerligt.

Brombergs, 243 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar