fredag 24 maj 2013

Gregor från Ovanjord

Författare: Suzanne Collins

Gregor från Ovanjord är den första av fem böcker av Suzanne Collins, där hon vänder sig till en lite yngre målgrupp än med Hungerspelen-trilogin. Har man läst Hungerspelen känner man igen Collins. Hon har verkligen en förmåga att skapa sympatiska karaktärer. Huvudpersonen Gregor är precis som Katniss en  människa som man gärna hade känt i verkliga livet och som man kan känna igen från verkliga livet. Och precis som i Hungerspelen är finns det en frånvarande pappa och det ett äldre syskons omsorg om ett yngre som är en utlösande faktor till äventyret.

Gregor måste stanna hemma från sommarlägret för att se efter sin lillasyster, tvååriga Boots. En stekhet och urtråkig eftermiddag i tvättsugan råkar Boots falla ner i ett ventilationsschakt och Gregor kastar sig efter. De faller och faller och landar till slut mirakulöst mjukt i ett underjordiskt rike. Ett rike befolkat av enorma kackerlackor, råttor, spindlar, fladdermös och väldigt bleka människor. Gregors första tanke är att ta sig hem så fort som bara möjligt. Men folket i underjord verkar ovilliga att släppa iväg honom. Varför? Det är inte gott att veta vem som är vän eller fiende, om man är gäst eller fånge. Men när det visar sig att det finns en möjlighet för Gregor att söka efter sin försvunna pappa i underjorden är han inte sen att kasta sig in i äventyret.

Sträckläsning rekommenderas! Kan också funka som högläsning från trean- fyran ungefär. Och alldeles underbart alternativ att sticka i händerna på barn som gärna vill läsa Hungerspelen men som egentligen borde vänta ett par år med den upplevelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar