måndag 8 juli 2024

The Upside down river Hannah´s journey och Tomek´s journey

 

Författare: Jean-Claude Mourlevat

Man kan börja med vilken av böckerna man vill eftersom de hänger samman och det är inte förrän man här läst båda som man får hela historien; Hannahs, Tomeks och deras gemensamma historia. Jag började läsa Hannahs. Hannahs pappa vill ge henne allt hon önskar sig. Hannah önskar sig en fågel på marknaden som är så dyr att hennes pappa skuldsätter sig för tid och evighet. Hannahs mamma står inte ut med detta och lämnar dem. Snart är Hannah ensam i världen med bara sin underbara fågel efter det att hennes pappa dör av utmattning. Hannah tas om hand av fosterföräldrar. En dag blir hennes fågel sjuk och är nära att dö. Det får inte hända, fågeln är det käraste Hannah har. Det enda som kan rädda fågeln är vatten från The Upside down river som rinner från havet och upp på berget och vars vatten ger evigt liv. Men hur ska hon kunna hitta den? Hon ger sig ut på en vandring som kommer att förändra hennes liv. På vägen möter hon Tomek. Hon måste vidare för att hitta floden för att kunna rädda sin fågel men Tomek glömmer hon aldrig.  

Då man läser Tomeks berättelse förstår man att mötet med Hannah var omvälvande även för honom. Han kan inte glömma Hannah. Han måste hitta henne igen och han vet var hon var på väg, men hur hittar man floden som flyter uppifrån och ner? 

Detta är en underbar berättelse som likt andra böcker av Jean-Claude Mourlevat liknar en saga. Det sagoaktiga utgörs av någon som ska räddas, någon man inte kan leva utan, svåra uppdrag som ska klaras av samt övernaturliga varelser samt inte minst fantastiska äventyr i ett land långt bort och i en svunnen tid. Både läsaren och karaktärerna i böckerna lär sig viktiga saker om livet under resans gång, även det utmärker ju sagogenren. 

Berättat på en underbart vacker och djupt berörande prosa får man som läsare vara med om ett äventyr och en berättelse om kärlek som man troligen aldrig kommer glömma. 

Detta är en typisk allåldersbok från 8 år och uppåt där man tar med sig olika saker beroende av ålder. 

Troligen väldigt mysig att läsa högt tillsammans och få tillfälle att stanna upp och diskutera symboler och tolkningar av det som händer under resans gång. 

135 s. och 162 s. Andersen Press