söndag 28 augusti 2016

Drakeld

Författare: Åsa Mendel-Hartvig
Illustratör: Ane Gustavsson

Malvas lillasyster Milli tassar ut ensam mitt i natten. Malva vaknar inte fast än hon ligger i samma säng. Träden knackar på trädkojans fönster, då vaknar Malva och springer efter. Men hon kommer för sent, Milli har blivit bränd av drakens eld. Milli sover. Malva vakar vid hennes sida. Tre nätter måste gå, sedan kan hon vakna. Men vaknar hon inte då vaknar hon aldrig mer.

Det är illustrationerna som är den största behållningen av den här boken. De är skira och gulliga men ändå kraftfulla i färg- och bildval och mycket vackra. Den sagobetonade, lite drömska berättelsen fångar inte mig. Upphovsmännen har tidigare tillsammans gett ut böckerna om Otis och även i bilderboken Vakna min kastanj.

Natur & Kultur, bilderbok.

lördag 27 augusti 2016

Det flygande tältet - drömmar från en flyktingläger

Författare: Raina Issa
Illustratör: Sawsan Nourallah

Den svenska barnboksmarknaden har under 2016, av förståeliga skäl, upplevt en boom av böcker om barn på flykt. Det flygande tältet ges ut i samarbete med ”Books for Syria”, ett UNESCO-finansierat projekt som distribuerar böcker till barn som befinner sig på flykt. Den svenska utgåvan är parallellspråkig på svenska och arabiska.

Kinanah berättar hur hela hennes liv förändrats då hon och hennes familj tvingats fly sitt hem och hamnat i ett flyktingläger. Hon beskriver hur annorlunda allt är, hur hon saknar hemma. Men hon berättar också om de nya vänner hon har fått, sina glädjeämnen och sina drömmar. Bokens budskap är i svenska ögon betraktat lite sockersött och präktigt - att man ska stå upp för sina vänner och tro på sina drömmar och att det alltid finns hopp - men upphovsmännens intentioner är klockrena: att ingjuta mod i de tusentals barn som tvingas leva under de omänskliga omständigheter som livet i ett flyktingläger erbjuder. Bilderna är fantasifulla och förhöjer berättelsen. I slutet av boken finns två porträtt av autentiska barn som lever i flyktingläger och deras berättelser är mer än rörande. Abdul-Hadi 12 år avslutar intervjun med att säga: "Kriget i mitt land har förändrat allt. Jag vill aldrig ta sönder saker eller skada någon. Jag vill vara en snäll människa så länge jag lever"

Bonnier Carlsens hemsida kan man lyssna på boken på både svenska och arabiska.

Bonnier Carlsen, i sammarbete med Books for Syria, 71 sidor.

Ett veck i tiden

Författare: Madeleine L'Engle

Att Modernista nu satsar på en återutgivning av L'Engles flerfaldigt prisbelönade och klassikerklassade Ett veck i tiden från 1963 beror på att det planeras en Disneyfilm baserad på den. Jag undrar om det räcker för att få läsare att ta sig an den, men det är en vacker utgåva och det är trevligt att den återigen finns att köpa för svenska läsare.

Berättelsen kretsar kring Meg vars pappa försvunnit under ett hemligt regeringsuppdrag. Hennes mamma är vetenskapsman och arbetar i laboratoriet hemma. Hon har också en lillebror, Charles Wallace, som antyds ha särskilda gåvor och två tvillingbröder. En ovädersnatt när Meg, Carles Wallace och deras mamma sökt skydd i köket dyker den originella Fru Vadå upp. Hon verkar veta saker om deras pappas försvinnande och nästa dag söker Meg och Charles Wallace upp Fru Vadå i en stuga i skogen där hon bor med Fru Vem. Grannpojken Calvin dyker upp och gör dem sällskap. Senare på kvällen kommer de två fruarna tillsammans med Fru Vilken till barnens trädgård och förklarar att de måste ge sig av för att befria pappan. Charles Wallace, Calvin och Meg och de tre fruarna färdas med hjälp av en så kallad tesserakt genom tid och rum i universum, besöker olika planeter, träffar olika typer av varelser, möter både obeskrivlig ondska och djup godhet och återvänder till sist hem med pappan.

Jag tycker inte att berättelsen hållit helt för tidens tand. Även om Meg är historiens huvudperson och hjältinna, måste hon flertalet gånger bli ledd, stöttad eller hållas i handen av Calvin och sin lillebror och Calvin kallar henne hela tiden saker som "lilla dumbom", "din lilla idiot" och "flicka lilla". Jag upplever berättelsen som babblig och ologisk och jag har dessutom lite svårt att tänka mig att det stora flertalet svenska barn kan ta till sig det kristna budskapet som ligger som en underton i boken. L'Engle var inspirerad av kvantfysik och med all sannolikhet var hennes bok banbrytande när den kom ut, men nu finns mycket annat som är bättre i genren. Ett veck i tiden är utgiven som ungdomsbok men jag tror att den kommer den att fungera bäst som högläsning för barn åtta år och uppåt, eller för de storläsande barnen i samma ålder.

Modernista, 169 sidor.

Oktober är den kallaste månaden


Författare: Christoffer Carlsson

I en gudsförgäten del av de mörka småländska skogarna kallad Varvet bor Vega (jag läser till sidan 23 innan jag förstår att huvudpersonen är en ung kvinna och inte en unga man). Här knegar folk på med sitt, ett lagligt jobb om man har det, annars ett olagligt. Annars försöker man bara hålla sig flytande. Man håller sig i vilket fall helst under myndigheternas radar, vårdar de generationsgamla familjefejderna och det finns ingen som har det gott ställt.

När polisen knackar på förstår Vega genast att det är allvarligt. Polisen frågar efter hennes bror Jacob som hon inte hört av på några dagar. Han håller sig undan och han har sina skäl. Vega vet en del av det, eftersom hon liksom Jacob råkat vara på fel plats vid fel tidpunkt, men frågan är om Jacob har gjort sig skyldig till något brott, Vega vet inte. Nu vill hon ta reda på vad som verkligen hänt, hela den fasansfulla sanningen om vad som hände en natt för tre dagar sedan när hon följde med Jacob som levererade hembränt och gjorde diverse andra ärenden åt Morbror Dan. För om Jacob försvinner från henne precis som deras pappa har gjort känner hon att det är mer än hon kan bära, hon måste göra vad hon kan för att skydda honom.

Det blir en vindlande mörk och ångestladdad jakt genom de djupa skogarna i Varvet och kors och tvärsigenom hennes minnes labyrint. Här finns inget lyckligt slut i sikte, men däremot insikter, om människan, om livet , om att höra hemma.

Gilla böcker, 186 sidor.

fredag 26 augusti 2016

Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske

Författare: Emmy Abrahamson

Julia jobbar som engelsklärare på Berlitz i Wien. Hon ägnar lediga dagar åt att besvara enkäter, gå på gratis syn och hörselkontroller och umgås med en väninna som hon egentligen inte ens tål. Julia skulle vilja skriva en roman, men varje gång hon får ett uppslag kommer hon på att boken redan skrivits.

En dag träffar hon Ben och blir förälskad. Han är snygg och rolig och allt är perfekt - förutom den lilla detaljen att han bor i en buske, saknar jobb och inte har några som helst planer på att utbilda sig.

Boken är skriven med glimten i ögat och är en mysig feel good berättelse om att kärleken kan dyka upp var som helst och när man minst anar det.

Jonathan bortom all kontroll


Författare: Meg Rosoff

Jonathan är ny i New York. Han jobbar som copywriter på Comrade och har lyckats hyra en central lägenhet av en tvivelaktig hyresvärd som antagligen är kriminellt belastad. Med sig i lägenheten har han rumskamraterna Sissel och Dante. De är broderns hundar som Jonathan lovat ta hand om i ett halvår medan brodern arbetar i Dubai.

Jonathans välorganiserade flickvän Julie flyttar in hos honom när hon får jobb som säljare på Bridal-360, ett glassigt magasin och en sajt med precis allt om bröllopsplanering. Jonathan och Julie är så omaka man kan bli och Jonathans bästa vän Max har inte mycket till övers för flickvännen.

Detta till trots bestämmer sig Jonathan och Julie för att gifta sig då Julies jobbtidning vill ha ett temareportage med ett offenligt bröllop på nätet.

Detta sätter igång en kedja av händelser den ena galnare än den andra. Jonathan börjar inse att hundarna kanske har ett finger med i spelet för att ordna upp hans kaosartade liv.

Boken är hysteriskt rolig och Jonathans ohämmade inre liv är en fröjd att ta del av.

söndag 7 augusti 2016

Kråkslottet

Författare: Ewa Christina Johansson

Kråkslottet är en fristående fortsättning på Silverhäxan (2003). I den här boken har huset My besökte fått en ny ägare, Vicks, som Vivas vuxna syster. Och nu ska Viva bo hos sin syster i "kråkslottet" ett tag för att de ska lära känna varandra bättre. Viva förstår inte varför Vicks köpt ett så skruttigt hus, men förklaringen verkar vara att hon gör saker på infall och att hon fick det billigt. Det var nästan som att den förra ägaren ville bli av med det. Redan utanför huset får Viva en känsla av att någon rör sig i huset och det blir inte bättre av att Vicks blir inringd att jobba natt på äldreboendet första natten och lämnar Viva ensam i huset.

Johansson har lång och god erfarenhet av att skriva mysrysare för mellanåldern sedan debuten med För Simons skull 1993 och i år kommer även sjunde boken om tvillingarna Ella och Ida, Spindelns hemlighet. Kråkslottet är ett helt okej tillskott i genren, och med det fantastiskt snygga och suggestiva omslaget kommer den säkert att locka många att läsa.

B. Wahlströms, 150 sidor.

torsdag 4 augusti 2016

Bennys hemliga rapporter

Författare: Per Lange, Johan Bergström, Henrik Ahnborg

Den här boken är en skönlitterär uppföljare till Koden är knäckt : retorik och kommunikation, en retorikhandbok för mellanåldern som utkom första gången 2014. Här får vi möte Benny och hans gäng som ser fram emot ett underbart sommarlov i vad de kallar "Frihetszonen", ett slags frirum de skapat åt sig själva genom att slå blå dunster i sina överbeskyddande föräldrars ögon och som ger dem utrymme att göra som de själva vill hela sommaren. I det ingår vända på dygnet, spela hur mycket skjuta-zombier-spel de vill, leka vid den övergivna kvarnen, sova under bar himmel, bada och en massa annat kul och lite farligt. Men det blir inte alls som de tänkt sig, i stället får de ett dråpslag: Valentinas familjs hus är drabbat av hussvamp, familjen är pank och har inte råd att bo kvar utan måste flytta till hennes mormor i Bosnien. Men gänget vägrar att deppa ihop, istället bestämmer de sig för att få ihop de 500 000 som husrenoveringen ska kosta så att familjen kan bo kvar.

Jag sympatiserar med mycket i denna boken: hur barnen får vara kompetenta och går på sina egna idéer och fullföljer sina helt galna infall utan vuxen inblandning, att man med rätt argument kan komma precis dit man vill och att barn faktiskt behöver frihetszoner från övercurlande föräldrar. Men samtidigt är berättarstilen för tröttsam för min smak, meningarna känns staplade på varandra utan känsla och det är så många utropstecken att man tappar andan.

B: Wahlströms, 195 sidor.