söndag 20 december 2015

Det mörka ödet

Författare: Sally Green

Half bad - det mörka ödet är andra delen i Sally Greens häxserie efter Ondskans son. I den här boken har Nathan fått sina gåvor av sina far, den ökända svarta häxan Marcus. Nu väntar han vid en grotta i skogen någonstans i alperna på att Gabriel ska komma tillbaka. De har kommit ifrån varandra under en attack från jägare men stämt träff här. Nathan håller på att upptäcka sin kraft, det är samma som hans far har, att förvandlas till något slag djur. Men än så länge har han ingen kontroll på djuret, när han blir djuret gör det som det vill och det skrämmer honom. Våldet och hans förmåga att göra våldsamma saker, att döda, skrämmer honom. Han fördriver tiden med att tänka positivt, och då tänker han mycket på Annalise som är hans älskade men som ligger förtrollad, försänkt i koma hos den svarta häxan Mercury.

I stället för Gabriel dyker Nesbitt upp. Han påstår att han ska hämta Gabriels brev åt Van som han jobbar för eller med och som har tagit hand om Gabriel efter att han blivit svårt skadad i jägarattacken. Nathan väljer att lita på Nesbitt och följer med honom och det visar sig vara början på en lång resa och flera blodiga slag, flera lyckliga och fasansfulla möten och många livsavgörande beslut.

Det är en spännande historia Sally Green har på gång och hon har skapat en ganska originell och tilltalande värld med intressanta mångfasetterade karaktärer. Det är ett klart minus att inte ha läst första boken (vilket jag inte hade) men det går ganska bra att pussla ihop bitarna ändå tack vare tillbakablickar. Green väjer inte för det våldsamma och frossar nästan i blodiga detaljer. Slutet, då Nathan äntligen möter den mörka profetia som vilat över honom är snudd på för makaber. Sammantaget är det välskriven under hållningslitteratur och det ska bli intressant att se hur Green får ihop trådarna i sin häxvärld i trilogins sista del.

Semic, 381 sidor.

måndag 14 december 2015

Stjärnöga

Författare: Jenny Oldfield

Morgan, en typisk stadstjej, blir mot sin vilja skickad från Chicago till mosterns ranch i i Klippiga bergen. Hennes föräldrars bråkiga förhållande har gått i stå och de behöver avlastning. Men Morgan, som inte är tillfrågad om vad hon vill, är allt utom glad över beslutet. På ranchen har mostern turridningsverksamhet och Morgan får hon jobba med hästskötsel och annat. Stegvis vänjer hon sig vid ett väldigt annorlunda liv bland både tama och vilda djur.

När Morgan och mosterns medhjälpare en dag lagar ett staket långt bort på ägorna ser de en vildhäst, Stjärnöga, som rymt från gården. Morgan kan inte släppa tanken på den vilda hästen, och hur den ska klara sig när det blir vinter...

Det här är en fin men ganska lättviktig berättelse om att finna sig till rätta i en ny miljö. De utsökt tecknade fotorealistiska illustrationerna och det vackra omslagsfotot kommer att dra många hästälskande läsare till sig.

Argasso, 75 sidor.

Klaus Vogel och slynglarna

Författare: David Almond

Till skillnad från fler av Almonds böcker, som rör sig mellan det realistiska och det lite drömska, är det här en helt realistisk berättelse i historisk tid. Precis som i Svarta vingar uppehåller sig Almond här kring pojkars ganska våldsamma lekar. Berättaren är en kille i trettonårsåldern som tillhör ett gäng som kallas "Slynglarna". För det mesta spelar de fotboll men ibland dyker Joe upp. Han är några år äldre, har rakvatten, flickvän och långt hår. Han kommer med förslag på olika bus och Slynglarna är med. Men en dag går busandet för långt. De ska sätta eld på en häck som tillhör Mr Vernon. Mr Vernon har ingen familj och inga vänner och dåligt rykte i trakten eftersom han vapenvägrat under kriget. Berättaren känner att det är att gå för långt, han opponerar sig men faller sedan för grupptrycket och är med och tänder på.

Senare dyker Klaus Vogel upp i slynglarnas gäng. Han har flytt förtrycket i Östtyskland, hans mamma är död och hans pappa fängslad och nu bor han hos prästen. Klaus för in ett nytt perspektiv i gänget. Han har inte lust att lyda Joe och gå med på hans förslag, han är inte en Slyngel, han är Klaus Vogel, en fri människa.

Detta är mig veterligen den första lättlästa boken av David Almond på svenska. Temat med grupptryck och civilkurage är angeläget. Boken är tonårsklassad, men passar bra för läsegrupper och boksamtal från fyran-femman.

Argasso, 77 sidor.

måndag 7 december 2015

Augustiminnen

Författare: Sarah Lean

Hannah är döpt efter sin mormor. Mormodern dog innan Hannah föddes och sedan dess har Hannahs morfar bott hos Hanna och hennes familj.

Hannah och hennes morfar är oskiljaktiga. Hannah är den som tar hand om morfar då han fått alzheimers sjukdom. Han kan vara precis som vanligt ena sekunden för att i andra sekunden glömma vem det är han pratar med och vad han pratar om.
Han har lovat Hannah att han ska berätta en historia för henne, om en resa som förändrade hans liv. Hon ska påminna honom den 18 augusti, men innan dess, en dag när Hannah kommer hem från skolan, har morfar fått en stroke. Han hamnar på rehabiliteringshem och Hannah bestämmer sig för att själv lista ut var det var morfar skulle berätta för henne. Hannah börjar pussla ihop bitarna ur det förflutna, för att hitta platsen som är så viktig för hennes morfar.

Augustiminnen är en välskriven bok om den speciella relationen mellan en flicka och hennes morfar, en varm berättelse om kärlek och livet. Författaren har hittat en fin ton och skriver bra om ett svårt ämne. Boken passar bra för alla 9-12-åringar som har förlorat någon närstående eller vill läsa om hur det skulle kunna vara att göra det.

fredag 4 december 2015

Robert Arthur och demonprofessorn

Författare: Charles Gilman

Tolvårige Robert måste plötsligt börja i en helt ny skola när kommunen ändrar sina upptagningsområden. Istället för att gå kvar på samma skola som alla hans gamla kompisar får han börja på den helt nybyggda Lovecraftskolan.

Även om skolan är lyxig rent materiellt, med swimmingpool, läsplattor, elektroniska skåp m.m. så hade Robert mycket hellre gått kvar i sin gamla skola, om han fått välja. Ännu värre känns det när han upptäcker att hans gamla plågoande, Glenn Torkells, som har plågat honom genom hela mellanstadiet, går på samma skola. Han känner en enda person på hela skolan och så är det Glenn.


Snart upptäcker dock Robert att väldigt märkliga saker händer på Lovecraft-skolan och han börjar ana att mobbaren Glenn är det minsta av hans problem…

Roligt, spännande och ett måste för alla H P Lovecraft-fantaster!