tisdag 26 mars 2013

Jag, En

Författare: David Levithan

”En” är en person utan kropp. Hen vaknar varje dag i en ny persons kropp och lever under ett dygn den personens liv. Tankarna och känslorna är Ens egna, men hen har tillgång till minnen hos kroppens egentliga person, så hen kan ta reda på vad personer de möter heter, var skolsalarna ligger osv. En har som princip att så mycket som möjligt leva så som värdkroppen normalt hade gjort, att inte göra åverkan i dens liv, inte försöka ändra saker eller skapa konflikter med folk i dens närhet. Familj och vänner brukar tycka att personen, i vars kropp En för tillfället befinner sig, är lite frånkopplad och disträ den dagen, men det är allt.

Så vaknar En i Justins kropp och träffar Justins flickvän Rhiannon. En märker på Rhiannons kroppspråk och förväntningar att de inte har ett särskilt kärleksfullt förhållande och att Justin inte är snäll mot henne. I normala fall skulle En alltså betett sig så likt Justin som möjligt för att inte väcka misstanke och nästa dag skulle hen ha vaknat i en annan kropp och Rhiannon skulle snart vara glömd. Men En blir förälskad. Hen tillbringar en dag med Rhiannon, i Justins kropp, och beter sig på ett helt annat sätt än Justin brukar. Rhiannon är överlycklig över sin pojkväns plötsliga kärleksfullhet.

Nästa morgon vaknar En i en ny kropp igen. Såklart. Men hen kan inte glömma Rhiannon. Trots att det är helt mot hens principer använder hen de kroppar hen befinner sig i för att söka upp Rhiannon och försöka övertyga henne om vem En är och om att de ska inleda ett förhållande, trots omständigheterna. Men en av kropparna som En kidnappar och använder för att komma nära Rhiannon finner sig inte i behandlingen. Det är en frikyrklig kille som är övertygad om att han varit besatt av djävulen och som till varje pris vill söka upp En och hämnas.

Ibland fastnar man direkt för en bok, redan efter de första raderna. Så var det för mig med den här. Det är något oerhört lockande med upplägget, att hen är en ny person varje dag, man vill läsa vidare och vidare för att se vem det bli i nästa kapitel. Dessutom väcker den intressanta tankar om identitet, kön, kärlek, tid...

Mellan dig och dig

Författare: Katarina Kieri

Tora och Ivar börjar umgås direkt när de börjar i samma klass på gymnasiet. Men redan från början finns ett visst avståndtagande från Ivars sida. Han vill inte släppa Tora riktigt nära och hon vet inte var hon har honom. Hon vågar inte ställa för stora krav på deras vänskap, av rädsla för att Ivar ska dra.

Problemet är att utan Ivar har hon ingen. Inga tjejkompisar. Inga andra kompisar alls. Om man inte räknar bibliotekarien Sven. Och det gör man väl kanske inte. Vad han vill med Tora är oklart. Han skickar signaler som är svåra att inte tolka som att han tycker om henne. Men hur mycket? Och på vilket sätt?

Sen har hon bara sin pappa. Han försöker i och för sig väldigt mycket att vara en bra pappa, men han är som han är. Obildad och full med fördomar. Ingen koll på livet utanför sin egen lilla värld.

Toras mamma har stuckit med en gris. Henne vill Tora helst inte alls tänka på.

Så utan Ivar finns ingen.

Den här boken tyckte jag väldigt mycket om. Tora tyckte jag väldigt mycket om. Katarina Kieri har ett så fint språk, en härlig humor... Och poesin i just den här romanen är fantastisk! Kan säkert inspirera läsare att våga skriva poesi själva.

Dagboksanteckningar från ett källarhål

Författare: David Wiberg

Linnéa är 16 år och tycker att tillvaron mest är skit. Hon har en bästa kompis, Janine, som vill att de ska ta en paus från varandra. Hon är våldsamt förälskad i en kille som inte ens vet att hon existerar. Han jobbar på plantagen och hon brukar stalka honom där. Hon tycker om att skriva, att fotografera och att rita serier. Allt hon producerar är så svart att man får ont i magen.

Linnéa räknar dagarna tills hon ska till Peace & Love-festivalen i Borlänge. Då ska allt hända. Janine kommer vilja vara med henne. Hon kommer berätta för A att hon älskar honom. Hon kommer slippa vara så ensam.

En otroligt svart bok, men med en hel del humor ändå. Språket känns väldigt träffsäkert och även de serier, foton och noveller som huvudpersonen skapar och som sprängs in i berättelsen.

onsdag 13 mars 2013

Hemlös

Författare: Sarah Lean

Det första vi får reda på om Cally är att hon inte har pratat på trettioen dagar. Så småningom förstår vi varför. Boken Hemlös är berättelsen om hennes resa till ordlösheten och tillbaka till att kunna prata igen.

När vi träffar Cally är det på årsdagen av hennes mors bortgång. Cally saknar sin mamma, men faktum är att hon också saknar sin pappa. Han är inte alls samma pappa som han vara när mamman levde. Callys bror gömmer sig framför dataspel i sitt rum, Cally hanterar sorgen med att vara utåtagerande och så "besvärlig" att hennes bästis tar avstånd ifrån henne.
Det är när de är där på kyrkokården, vid mammans grav, som hon för första gången ser sin mamma. Hon står på muren i sin röda kappa och verkar vilja Cally något. Nästa dag ser hon henne igen, då har hon sälskap av enorm grå hund. Cally känner sig med det samma dragen till hunden, den hör hemma hos henne, känner hon.

Rundorna till skolans speciallärare har blivit många liksom tillsägelserna. När så några i klassen ska väljas ut till en utmaning att vara tyst en hel dag för välgörande ändamål är det ingen som tror att Cally ska klara det, hon som pratar jämt. Just därför antar Cally utmaningen. Och det är så hennes stumhet börjar: hon är tyst hela dagen och börjar sedan inte prata igen.

Callys familj tvingas av ekonomiska skäl flytta från sitt hus och Cally och hennes bror känner sig ännu mer avskärmade från mamman och minnena av henne. Men i det nya huset får Cally en ny vän, en mycket speciell sådan.

Jag tycker det är underbart att en bok kan vara så här bra, samtidigt ändå så kort och lättläst. Den har korta kapitel och enkelt språk, ändå är det ingen "lätt-läst-bok". Den är fint och inkännande skriven. Jag vill gärna läsa mer av Sarah Lean.

Pojken som svävade

Författare: John Boyne

Barnaby Brocket föds in i en helt normal familj. En famlij som är besvärande normal, faktiskt. Eller rättare sagt besvärande upphängda på att vara normala. Men när Barnaby kommer visar han sig vara allt annat än normal. Det är nämligen så att Barnaby Brocket svävar. Ögonblicket efter han kommer ut ur sin mammas mage far han rakt upp och blir hängande under taket i förlossningsrummet, som en heliumfylld ballong.

Först hoppas Mr och Mrs Barnaby att pojkens fåniga svävande ska gå över av sig själv. Men han envisas (som de ser det) med att fortsätta sväva och märka ut sig på detta pinsamma sätt. Av den anledningen håller de honom mest innomhus, där han vilar under taket mot en uppspikad resårmadrass och läser böcker.

En dag orkar inte Mr och Mrs Brocket med att ha en sån annorlunda pojke längre. De beslutar sig för att släppa taget om honom under en promenad och låta honom sväva iväg. Till Barnabys syskon säger de att det hela var en olycka.

Barnaby Brocket far rätt upp i luften i Sydneys hamn. Och det blir början på en resa över flera kontinenter och till och med upp i rymden, där han får träffa många olika sorters människor, vänner och ovänner, goda och onda. Han börjar fråga sig vad som egentligen är normalt och hur mycket man kan anpassa sig och ändå fortsätta vara den man är.

Mycket fint, välskrivet, roligt, rörande och intressant.

tisdag 12 mars 2013

Söta pojkar är bara på låtsas av Moa Eriksson Sandberg

Denna historia bygger på författarens egna dagboksanteckningar från 90-talet. Sextonåriga Ella är uppvuxen i en håla i Halland. Nu går hon på teatergymnasium i Halmstad. Ella testar både det ena och det andra. Hon börjar skriva krönikor i den lokala dagstidningen, en dröm får många tonåringar. Något annat hon utforskar är att sex med idioter som verkar strunta i henne. Ella går vidare och låter sig inte slås ned av att killar utnyttjar henne.

Skeendena i boken är bitvis helt oreflekterade, kanske ett berättartekniskt grepp för att få läsaren dit författaren vill. Kanske ett utslag av debutantens återbruk av sin egen dagbok.

Ganska rolig läsning men emellanåt får man skrattet i halsen. Man vill liksom finnas där för den unga Ella, se henne och bekräfta henne.

Vem passar boken för? Tja 16-åringar kanske...

torsdag 7 mars 2013

Jag ljuger bara på fredagar

Författare: Mats Berggren

Alexander är van vid att han har två hem och två familjer, med halvsyskon och bonussyskon. Det har aldrig varit något problem. Alexanders föräldrar har aldrig visat någon aggression mot varandra eller sagt något negativt om varandra och Alexander har aldrig tänkt på att det kanske skulle kunna finnas outredda konflikter mellan dem.

Men när han plötsligt gör något dumt, ljuger för dem och anordnar en fest i hemlighet, en fest som dessutom spårar ur ordentligt, reagerar hans föräldrar med att bli väldigt arga både på honom och på varandra. Snart visar det sig att det finns massor av ilska och konflikter mellan föräldrarna och Alexander hamnar mittemellan.

Samtidigt försöker Alexander komma fram till vad han vill göra i framtiden och vilket gymnasieprogram han vill gå på. Han har alltid gillat att skriva, men kanske inte tänkt på att ha det som yrke. Inte förrän snygga Julia, som han har varit förälskad i i evigheter, föreslår att han ska kolla in Fryshusets skrivarlinje. Plötsligt har han ett mål för framtiden och kanske en chans att få kontakt med Julia.

Inte Mats Berggrens bästa bok, men helt ok. Lite svår att prata om för eleverna, eftersom den handlar om så vardagliga saker, som låter lite tråkigt, men som så klart kan vara väl så underhållande att läsa om, beroende på hur författaren lyckas. Mats Berggren lyckas alltså sådär i den här boken tycker jag. Den kan nog fungera för vana läsare men kommer inte frälsa några nya.

Villes värsta match

Författare: Martin Jonols

Eleverna på Villes skola har blivit så stökiga att rektorn bestämmer sig för att kasta om klasserna, för att lugna ner stämningen.

Ville hamnar i en klass där han inte känner någon och där ingen skrattar åt hans skämt. Allt känns rätt tungt. Tills han träffar Agnes och Vilma. De är helt olika alla andra tjejer han känner och han blir blixtförälskad i Agnes. Men hur ska han visa det? Och vad ska han göra med Viktor och Emil som skriver taskiga saker om honom och Agnes på Facebook?

Ännu mer förvirrad blir tillvaron när Agnes säger att Vilma är förälskad i Ville. Han tycker att Vilma mest är sur och otrevlig, men kanske ska han ge henne en chans?

Det här är fortsättningen på Ville och monstergäddan, men tyvärr är den inte alls lika bra som sin föregångare. Det här är en serie som är klassad som Hcg men som jag tycker är lämplig för år sex till åtta eller så, den hade gott kunnat vara uHc. Styrkan ligger i den torra humorn och den finns i den här andra delen också, även om ettan är roligare. Den är läsvärd, men inte mycket mer.

Korpens hemlighet

Författare: Ewa Christina Johansson

Tvillingarna Ella och Ida är med sin klass på studiebesök på ett gammalt slott. Ella är uttråkad och sackar efter de andra.

När hon ska leta reda på sin klass får hon plötsligt se någon springa snabbt uppför en trappa och försvinna. Ovanför trappan finns bara en igenmurad dörr. Guiden berättar att en stallpojke för länge, länge sedan anklagades för stöld på slottet. Pojken flydde in i ett rum och försvann därefter spårlöst. Människorna på slottet tyckte att det var otäckt att han bara hade försvunnit så de murade igen rummet och ingen har varit inne i det sedan dess.

Men nu ska slottet renoveras och det inmurade rummet grävs fram. Ella är nyfiken och smiter in för att titta. Hon vet att hon hörde någon i trappan framför sig och nu vill hon hitta en ledtråd till vem det kan vara. Men någon kommer och Ella gömmer sig, eftersom hon inte fick gå in i det rummet egentligen. Hon kryper in i ett hemligt utrymme i ett skåp och väntar tills kusten är klar.

När hon ska krypa ut igen kan hon inte längre öppna luckan. Hon är fast och inser plötsligt var stallpojken tog vägen den gången för länge sedan...

Den här serien med lättlästa thrillers/spökhistorier för mellanstadiet tycker jag är riktigt bra. Det är så klart en konst att skriva så lättläst och kortfattat och ändå skapa ordentlig spänning och det tycker jag att Ewa Christina Johansson lyckas med varje gång.

Den siste tsarens hemlighet

Författare: Veronica von Schenck

1917 rasade revolutionen i Ryssland och tsarfamiljen togs till fånga. I ett desperat försök att rädda sin familj iscensatte änketsaritsan Maria Fjodorovna, den enda i tsarfamiljen som inte fängslats, en komplicerad plan. Två av de otroligt värdefulla Fabergéäggen som tsarfamiljen låtit tillverka skulle smugglas ut ur landet och säljas för att finansiera familjens flykt. En fattig flicka vid namn Theresia fick i uppdrag att smuggla ut en ask vars innehåll skulle leda till de utsmugglade äggen. Änketsaritsan hade köpt ett hus åt Theresia i staden Elm och där skulle hon vakta asken och vänta på att bli kontaktad av tsarfamiljen när de lyckats fly. Men tsarfamiljen lyckades inte fly utan alla familjemedlemmar avrättades i revolutionen.

Nästan hundra år senare bor syskonen Milo och Vendela i Elm, i Theresias hus. Deras farmor som arbetar på stadens museum har lyckats få låna ihop ett antal av de värdefulla Fabergéäggen av samlare världen över och utställningen ska visas under den årliga ljusfestivalen i staden. Eftersom äggen är så värdefulla är säkerheten extrem. Trots det lyckas någon stjäla äggen och när Milo och Vendelas farmor kidnappas förstår barnen att någon är ute efter de två saknade äggen, de som smugglades ut ur revolutionens Ryssland för så länge sedan. För att få tillbaka sin farmor och de stulna äggen måste syskonen lista ut hemligheten med Theresias utsmugglade ask och hitta de saknade äggen.

Jag hade lite svårt att komma in i den här boken, men den växte efterhand och blev kanske inte nagelbitande spännande men rätt fascinerande i och med att den är byggd kring faktiska historiska händelser och artifakter. Nu när jag läst ut den kan jag mycket väl tänka mig att läsa nästa del i serien, Kapten Fiennes skatt.